Excursii

     Binecuvântat cu toate minunătiile naturii, Depresiunea Giurgeu, numită si "Arcada Secuimii", înconjurată de munti de origine vulcanică, se află în estul Transilvaniei. Granitele depresiunii Gheorgheni o reprezintă, la est muntii Giurgeului, la vest muntii Gurghiului. Altitudinea fată de nivelul Mării Negre este de aproximativ 740-820 m, cu o înclinatie spre directia de curs a Muresului. Centrul depresiunii, Gheorgheni, este înconjurat de nouă localităti (Ciumani, Joseni, Suseni, Ditrău, Borzont, Lăzarea, Chileni, Valea Strâmbă, Subcetate). Traseul principal este soseaua natională 12, care leagă Gheorgheniul de Miercurea Ciuc si de Toplita. Spre Praid, drumul de legătură este soseaua judeteană13B, care trece prin pasul Bucin (1278 m), iar spre Odorheiu Secuiesc soseaua judeteană 138, care trece prin pasul Liban (1000 m).

#Lacul Roșu

Vizitează Lacul Roșu

     Lacul Roșu: s-a format prin blocarea văii prin cale naturală, probabil în vara anului 1837. Pe parcursul treceri timpului, denumirea s-a schimbat de mai multe ori. Denumirea originală era de Lacul Însângerat, numele primindu-l, de la pârâul de alimentare a lacului. Legenda spune că atunci când muntele s-a prăbusit, a înghitit turma de oi, care păstea în vale, cu stăna, cu cioban cu tot, iar sângele care iesea la suprafată a colorat mult timp lacul în rosu. În opinia altora, lacul a "omorât" brazii, iar cioturile proeminente sunt ca niste cruce de lemn în mijlocul unui cimitir, parcă trăgând atentia călătorului asupra efemeritătii.

    În jurul Gheorgheniului și Lacului Roșu puteți găsi numeroase trasee turistice cu peisaje pitorești.

    La următorul link găsiți informații despre traseele turistice digitalizate din zonă (nivel de dificultate, distanță, diferență de altitudine, date GPS descărcabile și scurte clipuri video).

    Traseele turistice din Depresiunea Giurgeului și Munții Hășmaș (gis-it.ro)

    Vă rugăm să verificați cu atenție ruta aleasă, să plecați în grupuri mici și să nu mergeți singuri. Echipamentul potrivit, încălțămintea și echipamentele sunt obligatorii!

    Vă dorim petrecere plăcută a timpului liber!

    Sursa: www.visitgheorgheni.ro

#Cheile Bicazului

Excursie în jurul Cheile Bicazului

     Cheile Bicazului: se află în imediata continuare a Lacului Rosu, spre izvorul pârâului Bicaz. Este cea mai cunoscută, cea mai frumoasă si monumentală trecătoare a Carpatilor Orientali. Cota medie a vârfurilor din împrejurimi, este de 1300 m, cu prăpastii abrupte de 200-300 m. Cheile Bicazului are o lungime totală de 5 km. Printre plantele cele mai renumite ale zonei putem aminti floarea de colt.


#Pestera carstică Licos

Excursie în jurul Pestera carstică Licos

     Face parte din categoria pesterilor cu galerie verticală se află aproape de Vârful Licos, la o altitudine de 1650 m. Lungimea totală este de 51 m si este alcătuită din trei părti separate. Pestera are o temperatură constantă de +3C. Din cauza gradului ridicat de periculozitate, pestera este accesibilă numai cu echipament de alpinism.

Excursii din oraș:

#Lăzarea

Descoperiți Castelul Lázár

     Una dintre clădirile notabile din sat este castelul familiei Lázár, unde Gábor Bethlen a crescut în copilărie (mama sa a fost Lázár Fruzsina). Lázár István, rudă și un apropiat încrezător al lui Gábor Bethlen, a construit un castel renascentist în locul unei vechi curți. Castelul a fost grav deteriorat de mai multe ori, chiar a fost ars o dată, și a fost reconstruit în secolul XVIII, dar și acesta a fost distrus. Castelul a fost restaurat, iar într-una din turnurile renovate a fost amenajat un muzeu.

     Una dintre cele mai frumoase creații ale arhitecturii transilvănene din secolul al XVII-lea, Castelul Lázár din Gheorgheni a fost una dintre cele mai atrăgătoare reședințe nobiliare din Ținutul Secuiesc. În holul său boltit se poate citi o inscripție gotică din 1532: Cristus Maria 1532.

     Castelul-fortăreață care ocupă o mare suprafață a fost construit în formă pătrată pe panta dealului, cu o bastion patrulater pe fiecare colț și o intrare boltită în emisferă numită turnul porții, situată la mijlocul zidului de sud. Pe fiecare parte a intrării, zidurile în stil renașcentist sunt decorate cu ornamente sculptate și încrustații, conectându-le la bastioanele de colț. Picturile murale care decorează zidurile și cele două bastioane, toate vopsite în aceeași culoare, au dispărut în mare măsură în prezent.

    Sursa: www.visitgheorgheni.ro

#Lacul Roșu - Cheile Bicazului - Pestera carstică Licos

Excursii în jurul Lacul Rosu - Cheile Bicazului - Pestera carstică Licos

     Lacul Rosu este cel mai cunoscut si cel mai mult mediatizat peisaj, cu cioturile de brazi iesite din apă, din Carpatii Orientali, în fundal,asemănător unui leu culcat, se înaltă muntele Suhardul-Mic. Orban Balazs scria în cartea sa "Descrierea Secuimii": "Stăm în fata uneia din cele mai surprinzatoare, emotionante privelisti. Si cel care a văzut lacurile din nordul Italiei sau din Elvetia, rămâne uimit în fata acestor privelisti. Nici poalele muntilor nu mai ascund fenomene mai frumoase, mai atragatoare, eventual mai mari ca proportii".

    În jurul Gheorgheniului și Lacului Roșu puteți găsi numeroase trasee turistice cu peisaje pitorești.

    La următorul link găsiți informații despre traseele turistice digitalizate din zonă (nivel de dificultate, distanță, diferență de altitudine, date GPS descărcabile și scurte clipuri video).

    Traseele turistice din Depresiunea Giurgeului și Munții Hășmaș (gis-it.ro)

    Vă rugăm să verificați cu atenție ruta aleasă, să plecați în grupuri mici și să nu mergeți singuri. Echipamentul potrivit, încălțămintea și echipamentele sunt obligatorii!

    Vă dorim petrecere plăcută a timpului liber!

    Sursa: www.visitgheorgheni.ro

#Heveder

Explorați Peștera Șugău

     Este o raritate turistică, este rezervatie naturală. Se află la o distantă de 13 km de Gheorgheni. Primele însemnări despre pesteră datează din anul 1930. Are trei intrări cunoscute si trei nivele, dintre care două uscate. La câteva iesiri a pesterii, găsim stalactite si stalagmite.

     Formațiunile diverse de stalactite pot fi admirate în timpul unui tur circular de 300 de metri. Formațiunile de stalactite apar în Sala Exploratorilor și, cu varietatea lor, fac turul nostru o experiență bogată. În plus față de diferitele stalactite și stalagmite, ne vom întâlni și cu pagode, meduze și mace în formă de stalactită.

     Tura în peșteră se desfășoară parțial pe o potecă betonată, nu există iluminare electrică. Durata turului este de aproximativ 40-50 de minute, iar noi vă punem la dispoziție lampă și baterii. Participanții trebuie să aibă încălțăminte adecvată deoarece peștera este argiloasă și umedă. Este recomandată încălțămintea de munte sau încălțămintea sport.

     În peșteră temperatura este de 7-9 ºC, de aceea este necesară o îmbrăcăminte adecvată.

     Acordăm o atenție deosebită siguranței participanților, peștera poate fi vizitată doar cu un ghid de turism calificat!

    Sursa: www.visitgheorgheni.ro

#Băile Tușnad

Descoperă Băile Tușnad și împrejurimile sale

     Principalele caracteritici a localitătii Tusnad Băi sunt izvoarele de apă minerală, mofetele, aerul curat si peisajul pitoresc. Fată de nivelul Mării Negre, Tusnad Băi se află la o altitudine de 606 m. Frumusetile localitatii sunt craterele gemene în care se află Lacul Sfânta Ana, respectiv Poiana Mohos.


#Lacul Sfânta Ana

Excursie în jurul Lacul Sfânta Ana

     Este singurul lac de origine vulcanică din Centrul Europei. Este o raritate si rezervatie naturală. Se află la o altitudine de 950 m fată de nivelul Mării Negre, apa fiind mai limpede decât apa destilată o singură dată. Are o suprafată de 95280 km2, iar în cel mai adânc loc, adâncimea ajunge la 8,3 m. Are o formă aproape perfectă de cerc.


#Poiana Mohos

Vizitează poiana Mohos

     Se află în craterul geamăn al lacului Sfânta Ana, are un diametru de 800 m, suprafata e de 80 de hectare, adâncime de 10 m, altitudine de 1050 m. Stratul gros a muschiului de turba acoperă încetul cu încetul suprafata totală a lacului. Ochiurile de apă fiind din ce în ce mai putine.


#Sovata

Minunatul Lacul Ursu

     Sovata este cea mai cunoscută statiune balneo-climaterică atât din judetul Mures, cât si din Transilvania. Locul cel mai vizitat al statiunii este strandul construit pe malul Lacului Ursu. Apa lacului contine o concentratie foarte mare de sare, iar temperatura apei variază de la un strat la altul, ajungând în unele locuri la 50-70C. Se poate înota foarte greu în lac, pentru că datorită concentratiei de sare efectiv se pluteste pe suprafata apei. Lacul Negru este o altă atractie a statiunii. Numele si-a primit datorită nămolului care contine clor si multe materii organice. Apele de izvor din Sovata sunt folosite la diferite cure de vindecare, mai ales pentru reumatism.


#Praid

Excursie în jurul Praid

     Cea mai cunoscută salină se află la Praid si în zona asta se găsesc si cele mai multe izvoare din Transilvania. Mina de sare era exploatată înca de pe vremea romanilor, iar baile sărate si salina sunt si în ziua de azi vizitate. Un fenomen rar întâlnit reprezintă stânca de sare deasupra salinei.


#Corund

Vizitează Corund

     Numele localitătii Corund se asociază cu ceramica populară, tesătoria, toarcerea, sculptura etc. O imagine specifică a Corundului este târgul constant de pe marginea soselei. Vizitatorul poate cumpăra diverse obiecte din lut, lemn, trestie, lână, paie etc.


#Lupeni

Vizitează Lupeni

     Lupeni - satul natal al scriitorului Tamasi Aron, rudele trăiesc si în ziua de azi acolo. Casa natală a scriitorului - azi casă memorială - are aproape 150 de ani. Tamasi Aron, la cererea lui, a fost înmormântat la marginea satului. Mormântul este pe dealul bisericii.


#Şumuleu Ciuc

Vizitează Şumuleu Ciuc

     În anii 1440 la Sumuleu s-au stability niste călugări. Între anii 1442-1448 si-au construit biserică si o mică mănăstire, ambele constructii fiind realizate în stil gotic. Este centrul spiritual al Secuimii, loc de pelerinaj vestit pe plan mondial, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj romano-catolic. De peste 550 ani este locul în care credincioşii catolici vin cu miile cu ocazia pelerinajului de Rusalii. Mai nou, din 1931 este locul, unde se ţin întâlnirile anuale cunoscute sub denumirea de Festivalul celor 1000 de fete secuience, sediul Ordinului Franciscanilor din România. Trecutul istoric, tezaurul arhitectonic, viaţa spirituală de aici fac din Şumuleu un obiectiv turistic de prim rang. Din anul 1670 este de asemenea unul din centrele Transilvănene cu o mare tradiţie în scrierea şi interpretarea de piese de teatru pentru elevii claselor superioare, centru administrativ - până în anul 1876 - timp de secole a Scaunului Ciucului, Gheorghenilor şi Casinului.


Surse de imagini:

https://unsplash.com/photos/Yh6K2eTr_FY

https://unsplash.com/photos/Nqb0j5KiCd8

https://unsplash.com/photos/49PFXjSZg8c

https://visitgheorgheni.ro/hu/lazar-kastely#&gid=1&pid=1

https://visitgheorgheni.ro/hu/turazas-gyergyoszentmiklos-es-gyilkos-kornyeken#&gid=1&pid=5

https://visitgheorgheni.ro/hu/sugo-barlang-latogatasa-turavezetovel

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tusn%C3%A1df%C3%BCrd%C5%91#/media/F%C3%A1jl:Tusnadfurdo_Csukas_to_felulnezet.jpg

https://unsplash.com/photos/EtfSApOVNiM

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohos-t%C5%91zegl%C3%A1p#/media/F%C3%A1jl:Tinovul_Moho%C8%99_lacul_1.jpg

https://cazari-praid.ro/lacul-ursu

https://unsplash.com/photos/0iRqoHHxjQk

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erd%C3%A9ly,_korondi_fazekasv%C3%A1s%C3%A1r,_9.jpg

https://tourinfo.ro/tamasi-aron-emlekhaz-farkaslaka/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_templom.jpg