Csillagtúrák

     A természet minden csodájával megáldott Erdély keleti részén húzódik meg “Székelyföld Árkádiája”, a hegyek közé szorult Gyergyói-medence, melyet a negyedkorban kiemelkedett vulkanikus vonulatok zártak közre. Határát keleten a Gyergyói-havasok (Pricske-1543 m) kristályos-palás, nyugaton pedig a Görgényi-havasok (Mezőhavas-1777 m) vulkanikus vonulatai képezik. Tengerszint feletti magassága 740-820 m között váltakozik és a Maros folyásának tengelyvonala irányába lejt. A medence központja, Gyergyószentmiklós város kilenc község gyűrűjében helyezkedik el (Gyergyócsomafalva, Gyergyóalfalu, Gyergyóújfalu, Gyergyóditró, Borzont, Gyergyószárhegy, Gyergyókilyénfalva, Tekerőpatak, Gyergyóvárhegy). Fő közlekedési útvonala a 12-es országút, amely összeköti Csikszeredával és Maroshévizzel. Parajd irányába a 13B jelzésű út vezet a Bucsin-tető (1278 m) nevű hágón keresztül, Székelyudvarhellyel a Libán-tetőn (1000m) át vezető 138-as megyei út köti össze.

#Gyilkostó

Turázás Gyilkos-tó környékén

     A Gyilkos-tó természetes vögyelzáródás által keletkezett, valószinűleg 1837 nyarán. Neve az idők folyamán többször is változott. Eredeti neve a Veres-tó, amelyet a tavat tápláló Vereskő-patakról kapott. A Gyilkos-tó nevet Orbán Balázs vitte be a köztudatba. A népi névmagyarázat összefüggésbe hozza a gyilkos és vörös jelzőket azzal a legendával, miszerint az összeomló hegy maga alá temette a völgyben legelésző juhnyájat esztenástól, pásztorostól és a felszivárgó vér sokáig vörösre festette a tó vizét. Más vélekedés szerint a tó a fenyőerdőt “gyilkolta meg” és “ma a vizből kiemelkedő csonkok, mint valamely székely közösség elhagyott temetőjének korhadó kopjafái figyelmeztetik a vándort a mulandóságra – memento mori…” (L. Gyárfás Győző)

    Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó környékén számos festői szépségű turista ösvény fellelhető.

    Az alábbi linken információ található a környék digitalizált turista ösvényeiről (nehézség, távolság, szintkülönbség, letölthető GPS adatok, és rövid videó).

    A Gyergyói-medence és a Hagymás-hegység turistaútjai (gis-it.ro)

    Megkérünk minden turázni vágyót, hogy alaposan nézzen utána a kiválasztott útvonalnak, kisebb csoportokban jó nekivágni és nem egyedül. A megfelelő ruházat, lábbeli és felszerelés elengedhetetlen!

    Kellemes időtöltést!

    Forrás: www.visitgheorgheni.ro

#Békás szoros

Turázás Békás szoros környékén

     A Békás-szoros a Gyilkos-tó közvetlen folytatásaként a Békás-patak felső völgyében található. A Keleti-Kárpátok legismertebb, legszebb, legmonumentálisabb harántvölgye. A környező hegycsúcsok átlagmagassága 1300 m és ezek 200-300 méteres, meredek sziklafalakkal szakadnak a szurdokba. A szoros teljes hossza 5 km. Ritka növényei közül a havasi gyopár a leghíresebb.


#Likas-zsomboly

Turázás Likas-zsomboly környékén

     A Likas-zsomboly a ritka, függőleges aknabarlangok csoportjába tartozik, a Likas hegység északi oldalában, 1650 m magasságban fekszik. Teljes hossza 51 m és három elkülönülő része van. A 34 méteres kürtő alján három méteres jégdugó van, nyáron a jégdugó nyugati részén szűk nyilás képződik, ezen át lehet az alsó barlangba lejutni, amelynek mélysége 17 m és törmelék ún. “álfenék” zárja el. Az aknabarlang állandó hőmérséklete +3C, nyár elején a leglátványosabb, mert a falakat csillogó jégréteg fedi, az áthajlásokban jégdrapériák és jégcsapok találhatók. Az aknabarlang látogatása a fokozott balesetveszély miatt kizárólag hegymászó felszereléssel lehetséges.

Kirándulási lehetőségek a városból:

#Gyergyószárhegy

Fedezd fel a Lázár kastélyt

     A falu nevezetes épitménye a Lázár család kastélya, ahol Bethlen Gábor is nevelkedett kisgyermek korában (édesanyja Lázár Fruzsina volt). Lázár István, Bethlen Gábor rokona és bizalmas hive reneszánsz kastélyt épittetett régi udvarháza helyén. A kastély késöbb többször súlyosan megrongálódott, egyszer le is égett, és a XVIII. században újra fölépitették, de ez is tönkrement. A kastélyt restaurálták, az egyik helyreállitott bástyában múzeumot rendeztek be.

     A 17. századi erdélyi építészet egyik legszebb alkotása, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély pártázatos reneszánsz épület Székelyföld legvonzóbb főúri hajléka volt. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót betűs felirat olvasható Cristus Maria 1532.

     A nagy területet elfoglaló várkastély a hegy lejtőjén, négyszög alakban épült, szögletein egy-egy négyszögű bástyával, a déli falának közepén kiugró emeletes, kapubástyának is nevezett boltíves bejárattal. A bejárat két oldalát pártázatos díszesen tagolt, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. A falakat és a két bástyát azonos színnel festett falképek díszítették, melyek azonban ma már csak nyomaikban figyelhetők meg.

    Forrás: www.visitgheorgheni.ro

#Gyilkos-tó – Békás-szoros – Likas-zsomboly

Túrázás Gyilkos-tó – Békás-szoros – Likas-zsomboly környékén

     A Keleti-Kárpátok egyik legismertebb és legtöbbet reklámozott tájképe a fenyőcsonkokkal teletűzdelt Gyilkos-tó, háttérben az alvó oroszlánhoz hasonlitó Kis-Cohárd sziklafalaival. E csodálatos látványról Orban Balázs a “Székelyföld leirása” cimű művében igy ir: “A legmeglepőbb, legmegragadóbb képek egyike áll előttünk. Még az is, ki Felső-Olaszországnak nagyszerű és Svájcnak ünnepelt tavait látta, bámulattal fog e látvány előtt megállni. Nagyobbszerű tüneményt talán igen, de szebbet, vonzóbbat nem rejtenek a havasok keblökben”.

    Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó környékén számos festői szépségű turista ösvény fellelhető.

    Az alábbi linken információ található a környék digitalizált turista ösvényeiről (nehézség, távolság, szintkülönbség, letölthető GPS adatok, és rövid videó).

    A Gyergyói-medence és a Hagymás-hegység turistaútjai (gis-it.ro)

    Megkérünk minden turázni vágyót, hogy alaposan nézzen utána a kiválasztott útvonalnak, kisebb csoportokban jó nekivágni és nem egyedül. A megfelelő ruházat, lábbeli és felszerelés elengedhetetlen!

    Kellemes időtöltést!

    Forrás: www.visitgheorgheni.ro

#Heveder

Fedezd fel a Súgó-barlangot

     A Súgó-barlang turisztikai, természeti ritkaság, védett terület, Gyergyószentmiklóstól 13 km-re található. A barlangról az első szakleirás az 1930-as évekből származik, eddig három ismert bejárata van és három szintje, melyekből kettő száraz és egy vizes járat. A folyosók és központi repedések találkozásánál alakultak ki a barlang nagyobb termei (Buzogányterem, Ödönterem, Létrásterem, Gyökérterem, Szószék, Rókák terme, Omlás terme). A barlang valamennyi járatában a sztalagmitok es sztalaktitok páratlan példányait találjuk.

     A változatos cseppkőképződmények megcsodálhatók egy 300m-es körtúra megtételével. A cseppkőképződmények a Felfedezők csarnokában jelennek meg és változatosságukkal élménydússá teszik túránkat. A különböző alló- és függőcseppköveken kivül, találkozunk pagodákkal, medúzákkal es borsócseppköves buzogányokkal is.

     A barlangtúra részben kiépített betonjárdán zajlik, nincs villanyvilágítás. A túra hossza kb. 40-50 perc, melyhez, lámpát, elemeket biztosítunk. Megfelelő lábbelit a résztvevőknek szükséges hozniuk, mivel a barlang agyagos, nedves. Javasolt a bakancs, vagy sportcipő.

     A barlangban 7-9 ºC a hőmérséklet, ezert megfelelő ruházat is szükséges.

     Fokozott mértékben ügyelünk a résztvevők biztonságára, a barlang csak képzett túravezetővel látogatható!

    Forrás: www.visitgheorgheni.ro

#Tusnádfürdő

Fedezd fel Tusnádfürdő környékét

     Tusnádfürdő természeti adottságai a borvizforrások, a széndioxidos kigőzölgések (mofetták), a tiszta levegő és a gyönyörű táj. Az üdülő és fürdőtelep Csomád és a Sólyomkő közé ékelődik, a tusnádfürdői szoros tengerszint feletti magassága 606 m. Tusnádfürdő éke a Csomád tetején levő ikerkráter, melyben a Szent Anna-tó és a Mohos tőzegláp helyezkedik el.


#Szent Anna-tó

Kirándulj a Szent Anna-tó környékén

     A Szent Anna-tó krátertó, mely Közép-Európa egyedüli épen maradt vulkáni kráterében található. Természeti ritkaság, védett terület. Tengerszint feletti magassága 950 m, vize az egyszer desztillált viznél is tisztább. A kerülete 1737 m, felülete 95280 m2, legnagyobb mélysége 8,3 m. Alakja csaknem szabályos kör.


#Mohos tőzegláp

Látogasd meg a Mohos tőzeglápot

     A Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó ikerkráterében található, átmérője 800 m, területe 80 ha, mélysége 10 m, tengerszint feletti magassága 1050 m. A jégkorszaki maradványnövényeknek is otthont adó vastag tőzegmoha lassan belepi egész felszinét – a csillogó tengerszemek mérete és száma egyre fogy. Érdekes rovarevő növénye a harmatfű (drosera).


#Szováta

A csodálatos Medvetó

     Szováta Maros megye és egyben Erdély egyik leghíresebb fürdővárosa. A fürdőtelep leglátogatottabb helye a Medve-tó partján épült strand. A tó vize igen nagy sótartalmu, és hőmerséklete rétegenként változó. Bizonyos mélységekben az 50-70C-ot is eléri. A tó vizében szinte alig lehet úszni, mert a tömény sóoldatban valósággal lebeg az ember. A másik tó a Fekete-tó is kedvelt fürdőhely. Nevét sok szerves anyagot és klort tartalmazó fekete iszapjától kapta. Az üdülővárosban sok forrás is van, melynek a vizét ivókurára használják. Szovátát főként a reumatikus betegségekben és női bajokban szenvedők látogatják.


#Parajd

Turázás Parajd környékén

     Parajdon van Erdély egyik legismertebb sóbányája, és ezen a környéken fakad Erdély legtöbb forrása. Bányáit már a romaiak is műveltek, és sós fürdői ma is látogatottak. Ritka nevezetessége a bányatelep fölött emelkedő hegy hatalmas sósziklája.


#Korond

Tekintsd meg a Korondi kerámiákat

     Korond neve egyet jelent a népi kerámiával, taplótárgyak készitésével, szövéssel, fonással, famegmunkálással. Jellegzetes korondi kép a főút menti állandó vásár. Itt kerámia termékek, fafaragványok, szalma- és gyékénytárgyak tömkelege fogadja a látogatót. Az itt feltörő sósvizek, meszes lerakódások eredménye a korondi aragonit, amelyet diszkőnek is használnak.


#Farkaslaka

Tekintsd meg Tamási Áron szülőfaluját

     Farkaslaka Tamási Áron szülőfaluja, rokonsága ma is itt él. Az iró szülőháza ma emlékház, közel 150 éves, faboronás, zsindelyes épület. Szülőházában emlékszobát rendeztek be, s a házat emléktáblával jelölték meg. Az irót kivánsága szerint szülőfalujában temették el, sirja a falu szélén, a templom dombján található.


#Csíksomlyó

Látogass el Csíksomlyóra

     Az 1440-es években szerzetesek telepedtek le Csiksomlyón. Gótikus stilusú templomukat és a kisebb méretű, ugyancsak gótikus stilusú kolostort 1442-1448 között épitették. A székely nép körében már a XV. században virágzott a Boldogságos Szűz Mária tisztelete, ünnepein a környék népe Somlyón gyűlt össze. A kegyszobor a XVI. század elején (1510-1515) reneszánsz stilusban készült hársfából, alkotója ismeretlen. A világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb, magassága 2,27 m. A Napba Öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek a lába alatt van a hold, feje körül pedig tizenkét csillagból álló koszorú. Az 1661-es templomégéskor sértetlen maradt. A hagyomány szerint a tatárok egyik vezére el akarta rabolni nagyon értékesnek gondolván, ám az olyan súlyos lett, hogy nyolc ökör sem tudta elvontatni. Mérgében a vezér kardjával megsebezte a szobor arcát és nyakát. Ezek a sérülések ma is láthatók. A csiksomlyói pünkösdi búcsú és zarándoklat ma már a világon szétszéledt egész magyarság ünnepe, mely közös múltunkat, közös kultúránkat, és jövőbeli - remélhetőleg egyre szorosabbá váló – összetartozásunkat jelképezi.


Kép források:

https://unsplash.com/photos/Yh6K2eTr_FY

https://unsplash.com/photos/Nqb0j5KiCd8

https://unsplash.com/photos/49PFXjSZg8c

https://visitgheorgheni.ro/hu/lazar-kastely#&gid=1&pid=1

https://visitgheorgheni.ro/hu/turazas-gyergyoszentmiklos-es-gyilkos-kornyeken#&gid=1&pid=5

https://visitgheorgheni.ro/hu/sugo-barlang-latogatasa-turavezetovel

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tusn%C3%A1df%C3%BCrd%C5%91#/media/F%C3%A1jl:Tusnadfurdo_Csukas_to_felulnezet.jpg

https://unsplash.com/photos/EtfSApOVNiM

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohos-t%C5%91zegl%C3%A1p#/media/F%C3%A1jl:Tinovul_Moho%C8%99_lacul_1.jpg

https://cazari-praid.ro/lacul-ursu

https://unsplash.com/photos/0iRqoHHxjQk

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erd%C3%A9ly,_korondi_fazekasv%C3%A1s%C3%A1r,_9.jpg

https://tourinfo.ro/tamasi-aron-emlekhaz-farkaslaka/

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cs%C3%ADksomly%C3%B3i_templom.jpg