#Gyilkos-tó

Gyalogtúra a Panoráma Kabinokhoz

     A Mária-kő panoráma kabinból rálátást nyerünk a Békás-szoros felsőszakaszára, valamint a Gyilkos-kő panoráma kabinból a Gyilkos-tóra és közvetlen környezetére.
     A Mária-kő panoráma kabin elérhető a Gyilkos-tó Kis Békás sárgasáv turistajelzés, valamint a Gyilkos-tó, Békás-szoros sárgaháromszög jelzéseket összekötő sárgakereszt jelzésről.
     A Gyilkos-kő panoráma kabin elérhető a Gyilkos-tó, Gyilkos kilátó kékpont jelzésről, valamint a Kis Békási útról induló és Gyilkos-hegy csúcsára tartó pirosháromszög jelzésről.

Details


#Gyergyószentmiklós

Szabadkorcsolyázás

     A Városi Sport Klub Gyergyó felhívja az érdeklődők figyelmét, kövessék nyomon a szabadkorcsolyázás programját, mert amennyiben jégkorongmérkőzéseknek ad otthont a jégpálya, úgy módosul a "public" programja.

Details


#Gyilkos-tó

Bikkla

     A Gyilkos tónál indult az első BIKKLA elektromos kerékpárkölcsönző. Itt született a BIKKLA koncepció, és továbbra is itt van a szolgáltatásaing fejlesztőlaboratóriuma. Fedezd fel Románia egyik legmenőbb helyét. 8 bicikli és 5 útvonal vár rád!
     A legmenőbb elektromos kerékpárkölcsönző központ. Vagy az időtöltés legjobb módja. Vagy egy felejthetetlen kaland. Az viszont biztos, hogy ez a leggyorsabb és legvagányabb módja, hogy felfedezd a Gyilkos-tót és környékét. Bérelhető elektromos biciklijeink segítségével rövidebb idő alatt többet látsz.
     40 perctől 2 óra hosszáig bérelheted ki a biciklijeinket. Az elektromos hegyikerékpárjaink segítségével fáradtság nélkül élvezheted a szabadban való mozgást és a tájat, amelyet a Gyilkos-tó és a Békás Szoros nyújt.
     Az igazság az, hogy olyan emberek vagyunk, akik számára fontos, hogy Neked kalandban és egy kis adrenalinban legyen részed, mindezt biztonságosan és kellemesen.
     A kaland felvidít! - Ez a hitünk. Ezért találtuk ki a legmenőbb elektromos kerékpárokat. Kijelöltük és digitalizáltuk az útvonalakat. Szabványosítottuk és megsokszoroztuk a kölcsönző központokat azért, hogy te bárhol ugyanúgy élvezhesd a BIKKLA kalandot.

Details


#Gyergyószentmiklós

Látogatás a Tarisznyás MártonMúzeumban

     További információkért, a múzeum történetéért, aktuális kiállításokért, egyéb érdekességekért keresse fel az intézmény honlapját!

Details


#Gyergyószentmiklós

Örmény Katolikus Templom megtekintése

     Az örmények 1654-ben telepedtek le Gyergyószentmiklóson. Kezdetben nem volt templomuk. az idegenek temetkezési helyén, 1637-ben alapított Ferenczy György római katolikus fõesperes-plébános egy régi kápolnánál idegeneknek temetõt létesít. A kápolna 1450 körül, gótikus stílusban épült (Pásztortűz, 1937, 342).
     Ezt a kápolnát 1717-ben átengedik az örményeknek, akik ehhez hozzáépítik a mai templomot. Az egyik bástya padlásán megtalálták a középkori kápolnából származó gótikus oltár Mária-szobrát. Az örmény templom erődtemplomnak tűnik, ugyanis a templomot nyolcszögű, meredek cserepes sisakkal fedett két lőportorony és tört alaprajzú lőrésekkel ellátott kőfal veszi körül. Egyes vélemények szerint egyidõs a kápolnával a gótikus korból (Pásztortűz 1937, 343), mások szerint az 1730-as évi építkezés korából való (Az Oltár II., 354).
     A templom ékessége a barokk szószék, a fő- és mellékoltárok, valamint Szent Gergely 1752-ben Velencében készült oltárképe. A várfal belső, ablakszerű mélyedéseibe 1750 táján készült mesteri domborművek és festmények láthatók. A cinteremben számos, homokkőből készített síremlék látható. Érdekes egy Ammoniteseket tartalmazó mészkőből készült sírkő, a templomkert kijárata közelében.
     A mai örmény katolikus barokk templom 1730-33 között épült az 1450 körül emelt kőkápolna helyébe az örmény közösség adományaiból, Theodorovics Simon kezdeményezésére. A szépen kivitelezett, díszesen párkányozott templomot 1774. augusztus 24-én Bajtay Antal erdélyi püspök szentelte fel. Tornyát 1734-ben Lukács János építtette, a templom kapubástyákkal ellátott várfala 1748-ban készült. 1899-ben a műemléképületet felújították, belsejét barokk stílusú freskókkal díszítették.

Details


#Gyergyóditró

Mezei Imre lenyűgőző makettjei

     Mezei Imre közel húsz évvel ezelőtt készítette el első makettjét, akkor fából készültek a kis házikók, melyek ma az udvar különböző zugában lelhetőek fel. Azt mondja, a makettkészítés iránti érdeklődését, tehetségét édesapjától örökölte, ő is készített korábban éjjeli lámpaként funkcionáló kisméretű faházakat.
     Az udvar első számú dísze három évvel ezelőtt készült el, ez pedig a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve templom makettje. Ezenkívűl a budapesti Lánchíd és az Országháza is megtekinthető más csodás alkotások mellett.
     Mezei Imre udvara igazi turistamágnes lett Gyergyószéken.

Details


#Heveder

Súgó-barlang látogatása túravezetővel

     A változatos cseppkőképződmények megcsodálhatók egy 300m-es körtúra megtételével. A cseppkőképződmények a Felfedezők csarnokában jelennek meg és változatosságukkal élménydússá teszik túránkat. A különböző alló- és függőcseppköveken kivül, találkozunk pagodákkal, medúzákkal es borsócseppköves buzogányokkal is.
     A barlangtúra részben kiépített betonjárdán zajlik, nincs villanyvilágítás. A túra hossza kb. 40-50 perc, melyhez, lámpát, elemeket biztosítunk. Megfelelő lábbelit a résztvevőknek szükséges hozniuk, mivel a barlang agyagos, nedves. Javasolt a bakancs, vagy sportcipő. A barlangban 7-9 ºC a hőmérséklet, ezert megfelelő ruházat is szükséges. Fokozott mértékben ügyelünk a résztvevők biztonságára, a barlang csak képzett túravezetővel látogatható!
     Telefonos egyeztetés alapján látogatható.

Details


#Gyergyószárhegy

Lázár-kastély

     A 17. századi erdélyi építészet egyik legszebb alkotása, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély pártázatos reneszánsz épület Székelyföld legvonzóbb főúri hajléka volt. Boltíves előszobájában 1532-ből származó gót betűs felirat olvasható Cristus Maria 1532.
     A nagy területet elfoglaló várkastély a hegy lejtőjén, négyszög alakban épült, szögletein egy-egy négyszögű bástyával, a déli falának közepén kiugró emeletes, kapubástyának is nevezett boltíves bejárattal. A bejárat két oldalát pártázatos díszesen tagolt, fülkés díszítésű, reneszánsz ízlésű fal köti össze a sarokbástyákkal. A falakat és a két bástyát azonos színnel festett falképek díszítették, melyek azonban ma már csak nyomaikban figyelhetők meg.

Details


#Gyergyószentmiklós

Terepjárós túra Erdélyben

     Elképesztő helyeken barangolunk, a civilizációtól távol, mesebeli utakon.
Megnézzük hogyan is élnek a pásztorok az erdélyi havasokban. Olyan helyeken kirándulunk túráink alatt, ahova egyszerű turistaként nem juthatsz el.

Details


#Borzont

Medveles

     A Medvelesre az év minden napján van lehetőség. Az időpont és a találkozóhely telefonon egyeztethető.
     Mi kimondottan a medveles lábáig szállítjuk a vendégeket mivel nekünk fontos a vendég biztonsága! Ezért szeretnénk figyelmeztetni olyan medvelest vegyetek igénybe ahol biztonságosan, NEM GYALOGOSAN, hanem ZÁRT AUTÓVAL közelíthető meg a medveles!
     Vadleseink el vannak látva Wi-Fi lehetőséggel, telefon, fényképezőgép, kamera töltési lehetőség is van, továbbá biztosítunk még profi kamerát, profi fényképezőgépet és állványt, laptopot igény szerint. Télen fűthetőek a medveleseink.

     A világon egyedülálló felszereltségű medveleseket üzemeltetünk, árban és szolgáltatásban is verhetetlenek vagyunk!

Details


#Gyergyószentmiklós

Játékterem

     Szeretettel várjuk a kikapcsolódni vágyókat, játéktermünkben bowlingozásra és billiárdozásra egyaránt van lehetőségük.
     A játéktermünkben Bar is található!

Details


#Gyergyószárhegy

Méhészeti tanösvény

     Az elkövetkezőkben túráitokba, programjaitokba ajánljuk.

1.Apiterápia ház megtekintését és bővebb információt a működéséről.
2.Méhészeti régi eszközgyűjteményünk megtekintését.
3.Tanméhészeti tevékenységünk bemutatását.
4.Tanösvény végig járása, sok érdekes látnivalóval (szezonális*)!
5.Méhszúrás esetén mi a teendő. ( méhszúrás bemutató)
6.Havasi és kézműves mézkóstolást.
7.Méhészeti termékekre vásárlási lehetőség.
8.A látogatók részére védő felszerelést biztosítunk.(25 fő ig.)
Ajánlott program idő: 3 óra a méhészet területén.

Details


#Gyergyószárhegy

Lovaglás és lovas túrák

     Nézd meg Erdély csodálatos tájait lóháton. Órás, vagy akár több napos lovas túrák szervezését vállaljuk, igény szerint. Telefonos egyeztetés szükséges.

Details


#Gyergyószentmiklós

4-es Kalandpark

     Kalandpark majdnem minden korosztály részére, folyamatos Paintball lehetőség.
     A Kalandpark használatához előzetes bejelentkezés szükséges.

Details


#Gyergyószárhegy

Séta lovaskocsizás

     Egész napos lovaskocsizást vállalunk, akár 60 fő számára is egyszerre. Különböző izgalmas, helyi traicionális programokkal összekötve, kürtöskalács sütéssel, Lázár kastély látogatással stb. Több információért telefonos egyeztetés szükséges.

Details


#Gyergyószárhegy

Látogatás a Szárhegyi Tűzoltó Múzeumban

     2019. szeptember 21-én nyitottuk meg a közönség előtt Gyergyószárhegyen a Szárhegyi Tűzoltó Múzeumot. A múzeum létrejötte elsősorban a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat tagjainak, valamint más civileknek köszönhető, akik a múzeumnak ajándékozták, vagy megőrzésre beadták a tulajdonukban álló régi felszereléseket, tűzoltáshoz használatos tárgyakat.
     A múzeum 4 helységből áll, a régi tűzoltó szertárban került berendezésre. A látogatók a régi bevetéseken használt eszközök és egyenruhák mellett, fényképeket, régi dokumentumokat, nyilvántartásokat is fellapozhatnak, a tűzoltó rézbanda hangszereit, és a régi meg az új időkben szerzett kupákat, érmeket is megtekinthetik. A múzeum egyik legjelentősebb darabja az 1886-ból származó lóvontatású tűzoltó fecskendő, melyet a szárhegyi tűzoltó alakulat az 1907-es megalakulásakor használt.
     A múzeum telefonos bejelentkezést követően bármikor látogatható. A belépés ingyenes, viszont adományokat elfogadunk a múzeum további fejlesztésére, bővítésére.

Details


#Gyergyósyentmiklós

Látványsajtműhely

     A látványsajtműhely létrehozásának célja, hogy az odalátogatók megismerjék ezt a különleges, egyedülálló sajtot és sajtkészítést, azokat az összetevőket melyből az egészséges tej készül. Így bemutatásra kerülnek a gyergyói régióra jellemző gyógynövények, a sajtérlelés folyamata, továbbá a sajtkészítéshez szükséges eszközök: hárfák, formák.
     látogatóközpontból nagyméretű ablakokon keresztül nyerhet betekintést a látogató a műhelybe. A látványsajtműhely és látogatóközpont igényesen kialakított, interaktív felületekkel van kialakítva, ahol felnőttek, gyermekek egyszerre jól érezhetik magukat.
     Az érdeklődő csoportokat a Caritas munkatársa vezeti végig a műhelyen. A sajtmesterrel hangrendszeren keresztül tudnak kommunikálni a látogatók.

Details


#Gyergyószentmiklós

CLock - escape room

     A szabaduló játék, egy játék, melyben a résztvevőknek meghatározott időn belül logikai vagy ügyességi feladatok segítségével kell kijutni egy szobából vagy szobarendszerből. A játékok felépítése különböző fiktív helyszínen zajlik: börtön cellák, pincék, irodák, űrszondak stb, és népszerű a baráti társaságok, családok körében és akár cégek csapat építéshez.

Details


#Gyergyószárhegy

Parasztwellness

     Töltsön pár napot Erdély szívében, családja, barátai körében ha kiszakadni a mókuskerékből ha csak pár napra is elfelejteni hogy van telefon vagy internet ha úgy érzi hogy elég a nagyváros nyüzsgő forgatagából akkor várjuk Önt is. Programok: az alapprogramok átlagosan négy, hat órát tartanak. Ez a jókedv a hangulat, és az érdeklődés függvényében nagy mértékben változhat. Külön figyelmet fordítunk a gyerekekre nem kell attól félni hogy míg anyuka vagy apuka a kertben tevékenykedik a kis lurkónak nincs elfoglaltsága.
     Gyógyfűszer és aromanövények
     Őseink tudták hogy minden betegségre legyen az lelki vagy testi találnak gyógyírt a gyógynövények között, 33 magasított ágyásba most Önök is megízlelhetik
     Egyéb programok: disznóvágás,sátorozás az udvaron, kaszálás, erdei gyümölcs szedés, túrázás, barlangászás, az erdő növény és állat világának megtekintése, kézműves csokigyártás, apiterápia, tanméhészet, mézkóstolás.

Details


#Gyilkos-tó

Via ferrátázás, Wild Ferenc emlékút

     Kaland, kihívás, festői táj. Talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a Dancurás Hegyimentő Egyesület által Wild Ferenc emlékére épített via ferrátát.
     Az út D nehézségűnek számít, ami már igényel egy bizonyos fizikumot, kis gyerekeknek nem ajánlott!
     Leglátványosabb pontja a felső harmadán található függő híd, ahol a mászó elé lélegzet elállító látvány tárul.

Details


#Gyergyószentmiklós

Gyergyószentmiklósi uszoda

     Kicsiktől nagyokig várja látogatóit a gyergyószentmiklósi tanuszoda.

Details


#Gyilkos-tó

Turázás Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó környékén

     Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó környékén számos festői szépségű turista ösvény fellelhető.
     Az alábbi linken információ található a környék digitalizált turista ösvényeiről (nehézség, távolság, szintkülönbség, letölthető GPS adatok, és rövid videó).
     A Gyergyói-medence és a Hagymás-hegység turistaútjai (gis-it.ro)
     Információért, vagy idegenvezetésért hívjanak bátran!
     Megkérünk minden turázni vágyót, hogy alaposan nézzen utána a kiválasztott útvonalnak, kisebb csoportokban jó nekivágni és nem egyedül. A megfelelő ruházat, lábbeli és felszerelés elengedhetetlen!

Details

Visitgheorgheni.ro